Monumentaal schoolgebouw

Laan van Meerdervoort 57
2517AG ‘s-Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1905-1907
Architect: J.A.W. Vrijman Vrijman, Jan J.A.W. Vrijman

Probleem:

De oude kelder van ca. 285 m2 stond regelmatig na verhoogde grondwaterstanden onder water. Door de lekkages was de kelder, die dienst deed als entree, lockerruimte en garderobe, niet altijd bruikbaar

Oplossing:

Wij hebben conform de verkregen werkomschrijving een waterdicht membraan onder de bestaande poreuze keldervloer geïnjecteerd, de oude muren volvlak tegen waterdruk afgedicht, losse vloerdelen verwijderd en het aangetaste pleisterwerk gesaneerd met ons vocht en zoutbestendig dry seal pleistersysteem op basis van gemodificeerde  tras cement en tras kalk. Over het hele vloeroppervlak hebben wij een osmose remmend zoutscherm aangebracht waarop wij nieuwe vloervelden hebben gecreëerd. Ook hebben wij alle keldermuren opnieuw geschilderd en de kelder vloer voorzien van hoogwaardige tegels. Dit project om 3 redenen erg uitdagend, omdat de vloervelden continue onder waterdruk stonden, het vloerveld in hoogte verschillend was t.o.v. de  verschillende toegangsdeuren en het hele project in 7 weken (schoolvakantie) moest worden uitgevoerd.

Optrekkend vocht, doorslaand vocht en zouten in de muren, drukken het pleisterwerk en de verflagen af.

Waterdruk onder de vloervelden zorgen voor een hoge vocht- en zoutbelasting waardoor schade aan de vloer ontstaat.

Na het verwijderen van de oude vloerafwerking en de aangetaste pleisterlagen zijn de voeren voorzien van een waterdicht membraan middels membraan injectie en de wanden zijn volvlak geïnjecteerd. De afgebikte wanden zijn voorzien van een zout- en vochtbestendige saneerpleister. Ook hebben wij een wapening gesteld.

Na het aanbrengen van een osmose remmend (zout bestendig) scherm, wordt een gemodificeerde betonvloer gestort met weinig krimp. zo worden krimpscheuren in de vloervelden voorkomen, zodat deze zonder problemen verder kan worden afgewerkt.

Een voorbeeld van de keldergang waar op de aanwezige stapelvloer de osmose remmende laag aangebracht is. Om een goede minerale hechting te krijgen is deze ingestrooid met vuurgedroogd kwarts zand.

Na verwijderingen het overtollige kwartszand, hebben wij een gemodificeerde, vezel versterkte, cementgebonden gietvloer aangebracht. Voordeel hiervan is dat de vloer de volgende dag gelijk betegeld kan worden. Altijd handig in een project waar in een korte periode (schoolvakantie) gewerkt kan worden.

Nadat de gietvloer gereed gekomen is, is begonnen met het afwerken van de vloer. Omdat er nog (rest)vocht in de vloervelden aanwezig is, hebben wij gekozen voor een tegel afwerking, zodat het overtollige vocht door de voegen kan verdampen en de vloer een duurzaam karakter krijgt.

Ook hebben wij de keldermuren geschilderd met een minerale Keim verf. Deze is goed afwasbaar, dampopen en zout bestendig. Het eindresultaat: een nieuwe kelder met een duurzame en waterdichte vloerconstructie, zodat de leerlingen van de school de jassen en boeken in een droge kelder kunnen opslaan!